Cloenda de la temporada BMS Balears 2022

El passat dissabte 12 de novembre vàrem poder celebrar la cloenda de la temporada de seguiment de papallones a Balears. Va tenir lloc al Molí d’en Polit, Manacor, pel que no vàrem poder comptar amb membres d’altres illes com Eivissa i Formentera. Tant de bò que el proper any puguem fer algun acte o activitat a les Pitiüses. A Menorca ja compten de fa anys amb la coordinació de l’OBSAM pels diversos itineraris que estan en marxa.

La jornada va ser molt profitosa per tothom que hi va poder assistir. Per una banda, enfortint les relaciones entre tots i totes les persones que formem part de la xarxa; algunes persones ens vàrem retrobar i d’altres es van poder conèixer per primera vegada. 

També vàrem poder repartir unes samarretes de la Xarxa de Seguiment de Lepidòpters, produïdes gràcies a l’ajuda de Colonya Caixa Pollença i la Direcció General de Residus i Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, que també han estat suport per moltes de les activitats sobre lepidòpters i el seu estudi que hem dut a terme enguany.

D’altra banda, vàrem compartir propostes de millora de la tasca que duem a terme de cara a la propera temporada. Aquí us les comentem molt breument:

  • Organitzar activitats de seguiment o estudi puntual centrades en espècies d’especial interès: Argynis pandora, Leptidea sinapis, Hipparchia fidia, hespèrids,etc.
  • Compartir els itineraris en format kmz per facilitar que es puguin fer altres transsectes i així conèixer altres espècies.
  • Recollir als itineraris altres grups com libèl·lules i papaions de vol diürn. 
  • Ampliar definitivament el calendari al manco fins octubre.
  • Organitzar una formació sobre les diverses interaccions que es poden registrar a la fitxa BMS (vols nupcial o territorial, ovoposicions, còpules, visites a plantes…).
  • Participar a l’actualització de l’Atlas de Lepidópteros de España a proposta de la Universtitat Autònoma de Madrid, la qual estarà en marxa els propers 4 anys.
  • Fer un taller de white life foto per a entomòlegs que podrien impartir alguns dels presents.

Aquestes propostes queden a l’espera de que les puguem valorar entre totes per mirar d’implementar-les el proper any. A la reunió d’inici de temporada 2023 en xerrarem.

Aprofitant la trobada, es va recordar als assistents que aquest mes tindrà lloc la segona edició de les Nits dels Papaions a Balears: del 19 al 27 de novembre. Al llarg d’aquests dies tenim l’ocasió de fer fotos de les papallones nocturnes o papaions que veiem, ja sigui a les que visiten les llum de casa o col·locant algun dispositiu per atraure-les amb més intensitat. Properament publicarem més informació al respecte.

Comments are closed