Feim Barranc

El Barranc de Biniaraix se situa dins el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i, alhora, en territori catalogat com a Patrimoni Mundial per la UNESCO en la categoría de Paisatge Cultural. La zona és  coneguda tant per la població local com turistes, atès que hi transcorren camins inclosos dins la Ruta de Pedra en Sec (GR – 221).

Des de 2018, l’Associació TAIB compta amb un projecte de custòdia del territori que pretén la  recuperació del paisatge tradicional al Barranc, centrat en la conservació del patrimoni natural i cultural que hi té lloc. El paisatge és quelcom viu i dinàmic que canvia a través de diversitat de processos naturals i interaccions antròpiques. Actualment, el projecte compta amb acords de custòdia amb 6 propietats ubicades al Barranc, sempre amb la intenció de créixer i crear noves aliances.

La visió general del projecte es basa en que el paisatge tradicional del Barranc el composen múltiples elements que interactuen, dels quals ens interessa destacar la biodiversitat i l’acció humana, les quals es relacionen positivament amb una gestió responsable del territori. Així, la biodiversitat es veu afectada per l’abandonament de la gestió tradicional del Barranc. Per exemple, la invasió de les marjades pel pinar comporta canvis en les comunitats vegetals i de la fauna associada que duen a un empobriment en termes de diversitat.

El projecte de custòdia del territori al Barranc de Biniaraix pretén, doncs, dedicar esforços a posar en valor la biodiversitat que es beneficia d’una gestió tradicional del territori, així com en donar a conèixer els seus valors a la societat, fomentant la implicació social a través de l’organització de tallers i jornades de  voluntariat.

¿Com ho fem? Per una banda, donem suport a les propietats amb les que tenim acords per a mantenir marjades d’olivar i recuperar les que han estat invaïdes pel pinar; també per a donar vigor l’olivar amb podes i empelts. D’altra banda, fem estudis de biodiversitat per a conèixer l’estat d’alguns grups de flora i fauna, i produïm materials per a la seva divulgació entre les persones que visiten el Barranc. Finalment, organitzem jornades de voluntariat per donar suport a la gestió de les finques en custòdia i, sobretot, per facilitar que la gent conegui de primera mà la realitat de l’espai; també fem activitats de descoberta de natura, com tallers d’il·lustració de plantes.

Aquest projecte és possible gràcies al suport econòmic del Consorci de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, a través de la convocatòria a projectes de custòdia del territori a la Serra, així com a l’entusiasme dels propietaris que es van adherint voluntariament a aquesta iniciativa.