Les nits dels papaions de les Illes Balears

A tots ens ha passat algun cop que, de nit, algun insecte volador ha entrat dins casa nostra per l’atracció a la llum! I és que la majoria d’aquests insectes que ens visiten durant les nits a la fresca són ni més ni manco que papallones nocturnes, o també anomenats papaions.

L’Associació TAIB porta molts anys estudiant aquests éssers vius, i volem que els conegueu una mica més i disfruteu d’aprendre d’ells totes les seves particularitats i funcions a l’ecosistema. Els papaions són uns insectes que peranyen a l’ordre dels Lepidòpters, i que ténen com a comportament general volar durant la nit i sentir-se atrets per la llum! És per això que hem d’estar molt atents als llums de fora de casa o a les vidrieres durant el vespre.

“Les papallones nocturnes són un grup desconegut i molt divers, el que les converteix en un excitant repte per a les persones que passen gust observant i coneixent la biodiversitat. Son un poc complicades, però tot és començar: un cop se supera la barrera inicial, es descobreix un món enorme ple de sorpreses al qual us convidem a entrar.”

De forma anual, les Nits dels papaions de les Illes Balears organitzades per l’Associació TAIB es cel·lebren per promoure el coneixement dels lepidòpters de comportament nocturn (heteròcers) entre tota la ciutadania. Cada tardor, una de les millors estacions per a la observació d’aquests éssers vius, es proposa una setmana la qual totes les persones que es vulguin implicar a compartir les seves observacions per les plataformes digitals de biodiversitat. A les Illes Balears, existeixen aproximadament un miler d’espècies d’heteròcers, molts d’ells encara de desconeguda identificació.

Per a què estudiem els papaions?

Els papaions i els lepidòpters en general:

• Mostren una gran sensibilitat respecte la composició i estructura de la vegetació: en el  seu estat larvari depenen exclusivament d’un reduït nombre de plantes nutrícies i si  aquestes plantes desapareixen o escassegen, les poblacions de les papallones inicien  una ràpida davallada.

• Una part important de les espècies són sedentàries i es veuen molt afectades pel  fenomen de la fragmentació de l’hàbitat. La connexió entre poblacions properes  disminueix ràpidament si es creen barreres o desapareix hàbitat favorable, i aquest  progressiu isolament comporta, a vegades en poc temps, una elevada freqüència  d’extincions locals.

• Són extraordinàriament sensibles al clima i responen marcadament (amb canvis fenològics, d’abundància i de distribució geogràfica) a fenòmens com l’escalfament  global i les variacions en els règims termo i pluviomètric.

• Juguen un paper fonamental dins l’ecosistema, tant com a consumidors primaris (herbívors) com per servir de font d’aliment per a molts consumidors secundaris  (depredadors i parasitoides). Per tant, tot allò que les afecta ho fa també, de retruc, a  molts altres organismes.

• Finalment, el seu gran valor estètic i la relativa facilitat amb què es poden identificar les ha convertit en un grup molt popular. Moltes persones que les observen regularment,  són capaces de reconèixer les espècies que viuen en les àrees on centren les seves  activitats, una cosa del tot impensable en altres grups d’animals invertebrats.

Com hi puc col·laborar?

Vius al camp? Tens llums encesos a l’exterior de casa teva? Faroles? Doncs bé, hi ha altes probabilitats que durant la nit s’hi acostin gran varietat d’insectes atrets per aquestes fonts de llum! Entre aquests insectes, hi haurà papaions o “arnes”. Acosta-t’hi i fes-ne fotos amb el mòvil o la teva càmera fotogràfica i comparteix-les amb nosaltres! Pots enviar-nos les teves imatges al correu associaciotaib@gmail.com o bé compartir-les per les xarxes amb el hastag #nitpapaionsIB.

Altra possibilitat és que les pugis a una plataforma d’emmagatzament de dades de biodiversitat. Et recomanem emprar BiodiBal: Biodiversitat de les Illes Balears, a la qual també pots accedir per mitjà dels següents codis QR just aquí abaix i descarregar-te la seva app per a agilitzar la difusió d’imatges!

Aquí et pots descarregar una guia bàsica on expliquem mètodes per atraure els papaions i com fotografiar-los. A més, hi trobaràs les espècies més comunes a la tardor a Balears, per a que pugis provar d’identificar els papaions que trobis!